"חידוש האש מצד החמאס כעת ימוטט את שאריות הלגיטמציה שלו בעולם הערבי והמערבי - אפילו אובאמה יאלץ לצאת נגדם. לכן במדד הרלבנטי היחיד האם ניצחנו או הפסדנו התשובה היא חד משמעית - ניצחון בנוקאוט" -כך כתבתי כאן בבלוג לפני שלשה ימים ב 07/08/2014. אחד הקוראים העיר לי "אל יתהלל חוגר כמפתח". אכן טעיתי בשני הבטים: א. העולם התייחס כמעט באופן אגבי לחידוש האש על ידי החמאס. היו שהזכירו שהחמאס חידש את האש אבל כל הגורמים החשובים קראו לשני הצדדים "לנהוג באיפוק" או "לחדש את הפסקת האש" - בכך עשו גזרה שווה בין ארגון טרור ג'יהאדיסטי עם אידיאלוגיה דמוית דאע"ש שפוסל כל תהליך שלום עם ישראל וחותר תחת הרשות הפלשתינית ממנה תפס את השלטון בכוח לבין מדינה ריבונית. עדות כואבת שהזמן והלגיטמציה של ישראל אזלו. ב. החמאס אמנם לא נחלץ מהכלוב האסטרטגי שבנו לו מצרים וישראל אבל הוא גובה ויגבה מחיר נוסף וההכרזה על נצחון בנוקאוט הייתה מוקדמת - כדי לא לעשות לעצמי הנחות - הייתה יהירה.

המינהרות - יש הבדל גדול בין לדעת ללהבין - למרות כל הידוע לנו על המינהרות לא הבנו את הנושא לאשורו. חלק מהמינהרות, מה שאנחנו כינינו "מינהרות תקיפה", אכן נועדו לחדור את גבולנו לצורך מגה-פיגוע ענק. אבל רוב המינהור - בניית עזה תחתית רבת קומות ומבוכים מתחת למגורי אזרחים שלווים היא מענה מיבצעי לעליונות חיל האוויר בשמים. היא מאפשרת לחמאס מפקדות ממוגנות, חיים ארוכים מתחת לקרקע ותנועה ממקום למקום תוך ניטרול השליטה של חיל האוויר. יתר על כן, ככל שנהיה צודקים מוסרית בטענה שהחמאס משתמש באזרחים כמגן אנושי, תקיפת המערך התת קרקעי של החמאס מהאוויר דרך מעטפת ההגנה של אזרחים תמימים בתהליך ארוך ומתמשך כפי שמכתיבים צרכי חיל האוויר סופה גם שתגרור את ישראל למקומות בלתי אפשריים. גם החיזבאללה הגיב באותה השיטה ובעיקבות מלחמת לבנון השניה ב 2006 והעביר את מתחמיו ממה שניקרא אז "שמורות טבע" מחוץ לכפרים לתווך התת קרקעי בתוך הכפרים גם כדי להגן על נכסיו וגם, תוך שימוש ציני באזרחיו הוא ולגבות מחיר משפטי ומדיני מניסיונות שלנו לתקוף את מערכיו. למזלנו החיזבאללה השיעי שקוע לעוד שנים רבות קדימה במלחמה קיומית נגד אויב אחר - המרחב הסוני. אגב התווך התת קרקע ברצועת עזה ניבנה והתפתח כמעט מאפס במשמרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

הלגיטימציה - בן גוריון קבע בתורת הביטחון של ישראל בראשית שנות החמישים שעל ישראל להעביר מוקדם ככל האפשר את המלחמה לשטח האויב ולהכריע אותו מהר ככל הניתן. הסיבה - הוא הבין כבר אז שהזמן המדיני של ישראל תמיד מוגבל מאד - השעון המדיני מתקתק נגד ישראל מיד עם פרוץ פעולות האיבה והעובדות המכריעות צריכות להיקבע לפני שהמערכת המדינית המסורבלת ניכנסת להילוך מלא. שימוש בחיל האוויר כזרוע הפעולה הכמעט יחידה והעיקרית מאריך מאד את הלחימה ותמיד, עד כה, גרם לביזבוז האשראי המדיני של ישראל. בסוף ישראל הגיע למצב שכל פצצה שלה פגעה בלגיטימיות שלה עצמה וגרמה לישראל יותר נזק מרקטה של האויב.
האזרחים - עוד לפני השיקולים המדיניים תפקיד הצבא לשמר ככל הניתן את שיגרת החיים האזרחית. צה"ל ומדינת ישראל בחרו בשיטה של "יש זמן" שכבר מניתי את נזקיה המבצעיים והמדיניים אבל יש לכך גם מחיר אזרחי כבד. הפעלת חיל האויר ככלי מרכזי מול אויב שהתכונן בדיוק לזה לא יכולה אלא לגרור את המערכה למקומות של חוסר הכרעה. חמור הדבר שבעתיים כשלא מבינים את האויב וזורעים באוכלוסיה שלנו, אני מניח שמתוך טעות, אשליות של רוגע שמתפוצצות בפנים. הקריאה של חלק מהפוליטיקאים כמו יעקב פרי או גלעד ארדן לאזרחים לגלות עוד "אורך רוח" או "סבלנות" הגם שהם נידרשות מאד מעידות על מבוכה ועל בילבול תפיסתי בין הכרעה צבאית למיטוט החמאס כאילו חד הם. אפשר להכריע את החמאס צבאית בלי למוטט את שילטונו המדיני כשיש תוכנית פעולה מתאימה. כבר הוכח לעיל שלא הייתה הבנה של האיום ולכן גם לא תוכנית פעולה מתאימה (בחומת מגן הכריע צה"ל את הטרור למרות שלא מוטט את הרשות).
הצבא - חוץ מהשגיאה של השימוש בחיל האוויר ככלי הכרעה ולא ככלי סיוע הרי הפעילות הקרקעית, שהצטיינה באיכות לחימה בלתי רגילה, במודיעין איכותי בזמן אמת, בפיקוד טקטי משובח ובמוטיבציה אדירה של הלוחמים הייתה, בהיבט המערכתי, בדיוק מה שהחמאס חיכה לו - אגרוף ברזל במעטפת המגן הקשה של החמאס.
בסוף יש לנו מבצע שבלוני שטעה בהבנת האיום ובתהליך קבלת ההחלטות בחמאס באופן גורף. מבצע שנישען על כוח אווירי, למרות שכבר הוכח שכוח אוויר לא מסוגל לדכא ירי רקטי מהאוויר, שגורר את המערכה ומבזבז במהירות את האשראי הבין לאומי של ישראל. מבצע שלא יצר אבחנה בין הכרעת החמאס למיטוט שלטון החמאס ושלא במתכוון מטרטר ומטיל נטל לא סביר על מיקצת מהאוכלוסיה שעליו הוא אמור להגן. אפשר להגיד על משקל דבריו של חיים בר-לב ב 1973 - חזק, לאט ובאופן מטופש. מזלנו הגדול ששגיאות החמאס בהבנת מצבו חמורים לא פחות ושדאע"ש בעיראק גנב את ההצגה ובעקיפין אולי חיזק את עמדתנו אבל אין בכך, מבחינתי, נחמה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה