ממשל אובאמה עומד בפני גל ביקורת גואה מתוך המחנה שלו על מדיניותו כלפי ישראל. ב 24/05/2014 פרסם אהרון מילר, יהודי אמריקאי מקורב לאגף המתון של המפלגה הרפובליקנית ומי שהיה מעורב כיועץ בכל תהליכי השלום בין ישראל לפלשתינים חוץ מהאחרון שבהם, תהליך קרי, מאמר בוושינגטון פוסט (פורסם גם ביום שישי האחרון במוסף לשבת של מעריב בעיברית) שבו, בשורה התחתונה, הוא האשים ש"קרי הלך לאיבוד בתוך הלך רוח של "אני יכול" והראה מה קורה לתהליך כשאתה רואה את העולם כמו שאתה רוצה לראות אותו, ולא כפי שהוא באמת" - בקיצור שהוא היה אבססיבי. המאמר לכשעצמו לא זכה להדים בארה"ב.

עוד זה יוצא וזה בא. הילארי קלינטון החלה במסע הפרסום לספרה החדש "בחירות קשות" - הספר הוא התקפה על מדיניות החוץ של אובאמה בהקשר להקפאה מ 2009, שלטענתה הקשיחה את אבו מאזן, למעורבות במלחמה בסוריה - לטענתה ארה"ב הייתה צריכה לחמש את האופוזיציה כבר בהתחלה כשעוד הייתה לאומית ולא להפקיר את המאבק במשטר אסאד לגורמי אל קאעידה ונספחיו, ולהפקרתו של חוסני מובארק בתחילת 2011, שהדביקה לארה"ב תווית של "בוגדנית לעת צרה" - כמובן שכמו אהרון מילר היא לא באה בידיים נקיות - היא הייתה שרת החוץ והמוציאה לפועל של מדיניות שלרובה, כך לטענתה, התנגדה נחרצות. אני מניח שעוד יבואו איתה בחשבון במערכת הבחירות לנשיאות ב 2016. מה שחשוב זה גל הביקורת, דווקא מהמחנה הדמוקרטי, הצורך הנואש להתרחק ולהתנתק ממשל אובאמה וההתפקחות, דווקא בין התומכים, מהאסון המדיני שניקרה ג'ון קרי שמונה לתפקידו על ידי הנשיא ושמדביק את הנשיא בכישלונותיו. באווירה הזו ברור שחופש הפעולה של הממשל מול הקונגרס נפגע וכך גם הלהיטות של קרי לבוא בחשבון עם ישראל. ברור שהממשל ימשיך לעבוד עם ממשלת האחדות הפלשתינית אבל תחת ביקורת חשדנית במיוחד של הקונגרס, אפשר לסכם שמבחן הזוגיות אבו מאזן - קרי עוד לפניהם והחותנת (הקונגרס) נכנסת להם לתחתונים.
* פואד

* מחדשות החרם

* צבא שוויצריה חתם השבוע עיסקה של כמה מאות מיליוני דולרים לרכישת מל"טים מהתעשיה האווירית.
*צבא זר חתם עיסקה של חצי מיליארד דולר לרכישת טנקי מרכבה סימן 4 מישראל (ההימור שלי הודו או דרום קוריאה).
* היום יגיע לארץ חוזה מנואל בארוסו, נציב האיחוד האירופי למדע וטכנולוגיה, לחתום עם ממשלת ישראל על שילובה בתוכנית המחקר האירופית "אופק 2020" בהיקף של $72 מיליארד לשש השנים הקרובות. חלקה של ישראל במימון הקרן קצת מעל למיליארד $ וגם על פי הערכות מינימליות היא צפויה לזכות במענקי מחקר של 2 מיליארד $. אני מניח שיש כמה סעיפים שמלבינים או מחריגים את פעילות ישראל מעבר לקו הירוק בצורה שישראל יכולה לחיות עם זה ואפילו בנוחות. זוכרים את ג'ון קרי מאיים על ישראל ב"חרם על סטרואידים", כמעט לפני שנה ומיד בצמוד ההכרזה שקרן המחקר "אופק 2020" עלולה לא לשתף את ישראל בגלל אחיזתה בשטחים. גם האירופים הנואשים מתחילים להבין שהמחקר הישראלי חשוב להם לא פחות מאשר לנו ושהם, אולי, מענישים את ישראל אבל גם את עצמם. אגב עד היום לא היה לידיעה אזכור בתקשורת הישראלית וגם היום זה ממש בשוליים - איום החרם תפס, אז באוגוסט 2013, את כל הכותרות (אני מצאתי התייחסות לחתימה דווקא באל ג'זירה כבר לפני שבוע ובתקשורת האירופית ביומיים האחרונים).
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה